Nachtfotografie : sterrensporen

Wat moet een natuurfotograaf doen tijdens een Corona lock down? Je mag je huis enkel verlaten voor een noodzakelijk verplaatsing. En wanneer de wandelroutes rondom je huis geen verrassingen meer in petto hebben is het tijd om te gaan experimenteren in of vanuit je eigen tuin?

Deel 1 : sterrensporen fotograferen.

2 weken geleden heb ik in mijn tuin wat experimenten uitgevoerd. Geoefend in voorbereiding om op een meer fotogenieke locatie sterrensporen te trekken.

Ik vroeg me af of je rond het Gentse eigenlijk de sterrenhemel goed kon fotograferen. Er was geen maan te bespeuren, redelijk wat sterren te zien met het blote oog, zelfs Venus was goed zichtbaar. Maar wel wat lichtvervuiling door de straatverlichting die een deel van onze tuin verlicht.

Mijn instellingen : 800 ISO, 35mm, F/13 en 15 sec, interval 10 sec. 308 foto’s getrokken. Ongeveer een 1u23min foto’s getrokken.

Dit was het resultaat van 1 foto :

start_trail_foto1

Dan maar de 308 foto’s met StarStaX samenvoegen. Een eerste keer zonder de foto’s na te bewerken.

StarStaX_startrail_2-1000-startrail_2-1307_lighten

Met mijn 30mm objectief had ik bewust gekozen om enkel een deel van de hemel te fotograferen.

Vervolgens wou ik eens het effect zien van sterkere hoge lichten en witten. In nabewerking versterkte ik deze instellingen met 50%. Ziehier het effect.

StarStaX_startrail_1-1000-startrail_1-1307_lighten

Totaal ander beeld. Misschien er toch een beetje over. Maar toch ongelooflijk en nog eens een bevestiging dat je de door een lens van een camera heel wat meer kan waarnemen dan met het blote oog.

Let ook op in de linkerhoek onderaan. Een vliegtuig? Een sateliet? Een … .