Majestueus en edel

Eén van mijn uitdagingen dit jaar, als natuurfotograaf, was voor de eerste keer één van de meest edele dieren te fotograferen : het Edelhert

Na wat onderzoek was het duidelijk waar we het meeste kans hadden om deze dieren te spotten in België en Nederland.
De websites waarmening.nl en waarnemingen.be hielpen me om gericht een aantal locaties te vinden om er op uit te trekken.

De ideale periode is van mid september tot begin oktober, tijdens de bronstijd. De periode waar de mannetjes door het opspelen van de hormonen van uiterlijk veranderen.
De manen van het hert groeien en vergroot de keelzak. Hierdoor krijgen ze een imposanter uiterlijk. Om indruk te maken op de hindes slaat hij met zijn gewei tegen bomen en haalt zijn gewei door het gras en de hei. Neemt ook regelmatig een modderbad en urineert op zijn eigen buik om nog verder indruk te maken op de dames.
Het geluid, burlen, dat de herten maken verandert ook in deze periode. Het burlen maakt indruk op de andere mannetjes en maken duidelijk wie de baas is.

Ik verwijs graag naar de site van de Vereniging het Edelhert voor meer informatie over het gedrag van deze majestueuze dieren.

Ik ben de afgelopen 3 weken 3 keer op stap gegaan en onderstaande beelden zijn van mijn laatste fotosessie waar ik het meest geluk had en ik het fotograferen van deze dieren beter onder de knie kreeg, want naast geschikt materiaal moet je toch wat oefenen en verschillende technieken uitproberen in de praktijk.
Want het bos geeft dikwijls minder lichtomstandigheden, omstandigheden kunnen snel keren, de dieren kunnen plots opduiken maar even snel weer verdwijnen. En je moet heel veel geduld hebben en wachten op een geschikte pose, situatie of compositie.

Geniet van de beelden hieronder.