Workshop vogel fotografie : roofvogels portretten en in de vlucht

Roofvogel fotografie - Oehoe
Roofvogel fotografie - Oehoe

Binnen natuur fotografie vind ik vogel fotografie één van de moeilijkere disciplines. Vogels in de vlucht scherp in beeld krijgen vraagt toch wat oefening en geduld. Uit de lectuur van vele experten in het veld weet je dat je een zeer korte sluitertijd nodig hebt. Bij voorkeur ergens tussen 1/1000 en de 1/4000. En een diafragma voorkeur tussen f4 en f8 bij vogels in de vlucht. Lijkt redelijk duidelijk maar om aan dergelijke sluitertijden te fotograferen heb je voldoende licht nodig en/of een lichtsterke lens om te vermijden dat je met te hoge iso waarden moet gaan fotograferen als je niet te veel ruis in je beeld wil hebben. Dus toch heel wat factoren om rekening mee te houden als niet zo’n geoefende natuur fotograaf in deze discipline.

Vorige week kreeg ik de opportuniteit om me in te schrijven voor een workshop roofvogel fotografie georganiseerd door “Topvogel roofvogel park Diessen” begeleidt door natuurfotograaf Pascal Jonckers.

De weersverwachtingen zagen er goed uit : zon en wolken. Maar op de dag zelf verdween de zon uit de voorspelling en zou de volledige dag grijs en koud blijven. Eerlijk! Ik dacht misschien toch niet het ideale moment te hebben gekozen voor deze workshop. Maar tezelfdertijd was ik er zeker van veel bij te leren en vooral te oefenen.

Tijdens de workshop werd al snel duidelijk dat ik met mijn ISO waarden zou moeten verhogen bij mijn 100-400mm tele objectief wegens de bewolking en vrij donkere dag. Maar deze bewolking zorgde er ook voor dat we zeer zacht en egaal licht hadden. De wolken zorgden voor een soft box voor de zon. Met mijn 70-200 mm objectief kon ik wat lager gaan in diafragma en zo meer licht laten vallen op mijn sensor waardoor ik lagere ISO waarden kon instellen.

Mijn autofocus instelling stond bij de vogels in vlucht meestal op “zoning” of “group” (9 AF punten).

Genoeg over de techniek en de théorie. De praktijk leerde me toch veel geduld te hebben in de uitvoering want ik heb het nog niet gehad over het belangrijkste onderwerp de figuranten : de roofvogels.
Uiteindelijk zullen zij voor een groot deel jouw beeld bepalen. Je weet op voorhand dat het stuk voor stuk prachtige vogels zijn.
Zeer goed verzorgd in het park door de valkeniers, die met heel veel toewijding, kennis en geduld met deze vogels werken.
Dit alles respectvol naar de vogels toe, want het zijn de roofvogels die bepalen wat, hoeveel en hoe lang we hen te zien krijgen.

Geniet van de beelden!

1 gedachte over “Workshop vogel fotografie : roofvogels portretten en in de vlucht

Geef een reactie